Využijte sezónních potravin a uvařte si zeleninovou polévku
S podzimem si začínáme zvykat na chladnější počasí bez sluníčka. Mění se i náš jídelníček a apetit a my se z lehkých večeří ve formě salátů přesouváme k teplým hustým polévkám, nejlépe ze sezónní zeleniny od místních farmářů. Dnes vám proto představíme dva recepty na oblíbené podzimní polévky.
Dýňová polévka
Dýňová polévka se skvěle hodí na podzim, ať už barvou, či nadbytkem dýní. Připravte si proto takovou, která svou chutí lehce připomíná svíčkovou omáčku.
Na dýňovou polévku budete potřebovat (6 porcí):
- 1 kg dýně Hokkaidó
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 15 ml citrónové šťávy
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a v hrnci osmažíme na másle do sklovata. Dýni omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostky. Výhoda této dýně je ta, že se nemusí loupat. Do hrnce k osmažené zelenině přidáme dýni a chvilku opékáme. Poté přilijeme horký vývar spolu s citrónovou šťávou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi půl hodinu, nebo do změknutí dýně. Polévku nakonec sundáme ze sporáku, vyndáme bobkové listy a rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku můžete podávat se zakysanou smetanou.
Polévky můžete servírovat s opečenými krutony.
Krémová česnečka
Každý asi zná klasickou česnečku z česneku, vajíčka a brambor. Zkuste ale také tuto variantu, která je velmi chutná a na podzim se hodí především díky tomu, že dokáže zahnat každé nachlazení.
Na krémovou česnečku budete potřebovat (4 porce):
- 2 lžíce másla
- malou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 2 menší brambory
- 300 ml vývaru
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl a pepř
Cibuli a 3 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Jeden stroužek si ponechte až na úplný závěr. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Na másle opečte cibuli dosklovata, poté přidejte nakrájený česnek a smažte ještě asi minutu. Dále přidejte brambory, zalijte vývarem a mlékem. Vařte do změknutí brambor a nakonec rozmixujte. V úplném závěru osolte, opepřete a přidejte 100 ml smetany ke šlehání. Poté ještě chvíli povařte, vmíchejte 1 drcený stroužek česneku a polévku vypněte. Při servírování můžete ozdobit rukolou a parmazánem.
Tyto dvě polévky můžete podávat k večeři, nebo k obědu s domácím pečivem. Polévky jsou velmi syté a zahřejí i v deštivých dnech.