V čem připravovat kávu?
K tomu, abyste si doma připravili vynikající kávu, nepotřebujete stroj za desetitisíce. Existují i jiné, cenově mnohem přívětivější možnosti.
Pokud patříte mezi milovníky turecké kávy, bude pro vás ideální džezva. To je taková malá kovová konvička s rovným držadlem přímo určená k přípravě arabské a turecké kávy. Příprava kávy v džezvě patří mezi vůbec nejstarší a nejpůvodnější způsoby, který se stále používá v Řecku, ve všech arabských zemích, Indii, na Balkánu i v Rusku.
Příprava kávy v džezvě
Nasypete 2 lžičky jemně namleté kávy do džezvy (do malé džezvy se dává 14 gramů) a zalijete horkou vodou. Promíchejte lžičkou a dejte vařit. Káva se v džezvě začne pomalu ohřívat. S přibývající teplotou na povrchu bude stoupat hustá jemná pěna. Ocitne-li se až u okraje, odstavte konvičku na okamžik od zdroje tepla. Znovu ji postavte na vařič a nechte znovu vzkypět. Tento postup opakujte třikrát a až poté rozlijte do malých šálků. Celý proces vám zabere zhruba pět minut.
Ruční pákový stroj
Milujete klasické a silné espresso? V tom případě vám doporučujeme vyzkoušet ruční pákový stroj. Jedná se o naprosto geniální zařízení pocházející z dob, kdy kávovary ještě neměly pumpu a tlak na přípravu espressa se vyráběl ručně, prostřednictvím páky. Tyto kávovary navíc krásně vypadají. A dokonce jsou vybaveny tryskou na přípravu páry!
Vybíráme kávu do pákového stroje
Umelte čerstvou kávu na espreso, popřípadě si v pražírně kupte již tu namletou. Vynikající mletá káva do pákového kávovaru je k sehnání například v pražírně Káva Monro (kavamonro.cz). Zde vám čerstvě praženou kávu namelou těšně před jejím odesláním. I v okamžiku, kdy dorazí k vám na stůl, bude dokonale čerstvá.
Příprava kávy v ručním pákovém stroji
Do kávovaru nalijte vodu, zapněte ho a nechte nahřát. Mletou kávu nadávkujte do páky kávovaru, do rovna ji sklepejte a utlačte. Páku nasaďte do kávovaru a velkou páku zvedněte nahoru. Po necelé půl minutě začne do hlavy natékat voda. Pod páku postavte nahřáté šálky. Jakmile začnete páku pomalu stlačovat směrem dolů, začne vám vytékat nádherné espresso. Hotovo! Dobrou chuť!