Bezlepková dieta
Alergií a podobných onemocnění neustále přibývá. A jiné to není ani u lidí, kteří trpí celiakií, tedy tím, že jejich tělo si nedokáže poradit s lepkem. Ovšem v současné době se neustále zvyšuje počet lidí, kteří si tuto dietu naordinovali dobrovolně. Co je tedy lepek a jak vypadá stravování bez něj?
Co je lepek a kde ho najdeme
Lepek, známý též pod názvem gluten, je bílkovina, která se spolu se škrobem nachází v některých druzích obilovin, jako je pšenice, žito a ječmen. Při bezlepkové dietě musíte vyřadit všechny tři obiloviny a výrobky z něj, jako je například pečivo, strouhanka, těstoviny, vločky, kroupy a rostlinné maso seitan. Nezapomenout by se ale nemělo ani na potraviny, kde lepek může být skrytý. Jsou jimi zahuštěné polévky a omáčky, kečupy, majonézy, sojová omáčka, paštiky, výrobky z mletého masa, cukrovinky a mnoho dalších.
Co jíst při bezlepkové dietě
Výrobou bezlepkových potravin se dnes zabývá už hodně firem, a proto není problém je nalézt v jakémkoliv obchodě. Sehnat se dá bezlepkové pečivo, těstoviny, sušenky a vlastně vše, na co jste byli s lepkem zvyklí. Jejich nevýhoda je jediná a to vysoká cena, oproti klasickým výrobkům s lepkem.
Plodiny, které přirozeně lepek neobsahují, je kukuřice, rýže, pohanka, brambory, sója, luštěniny a jáhly. Bezlepkové výrobky jsou tedy z těchto surovin a spolu s nimi se lidem s celiakií doporučuje jíst kvalitní tvrdý sýr, tvaroh, jogurty a kysané mléčné výrobky, libové maso a kvalitní šunku, vejce a velké množství ovoce a zeleniny.
Tip: kouření škodí zdraví, zaměřte se raději na zdravé recepty
Lepek v těle
Pokud celiak přijme jakoukoliv potravinu obsahující lepek, dojde k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva. To se pojí s dalšími negativními projevy, jako je nechutenství, únava, nadýmání, průjem a nevolnost.
Lidi, kteří se rozhodnou jíst bez lepku dobrovolně, se chtějí většinou pročistit svoje tělo. Lepek ale není žádná škodlivá složka a pokud má člověk vyvážený jídelníček, nemusí se bát, že by mu lepek ležel ve střevech. Pokud střeva pracují správně, dokážou ho vyloučit.
Lepek není bílkovina, která by byla pro tělo důležitá. Je spíš výhodou pro pekaře, než pro jejich konzumenty. Ať už se ale rozhodnete nejíst tyto potraviny z jakéhokoli důvodu, doufáme, že vám těchto pár rad pomůže, při sestavení vašeho nového jídelníčku.