Chcete přežít zimu ve zdraví ? Řiďte se pravidly podle tradiční čínské medicíny
Zima je pro organismus těžké období, kdy se musí vyrovnávat s velkým až mrazivým chladem, výkyvem teplot a viry a bakteriemi. To, že během zimního období jsou časté vlny chřipkových epidemií, není nic neobvyklého. Co ale na zimu říká tradiční čínská medicína?
Zima očima tradiční čínské medicíny
Tradiční čínská medicína (více TČM) rozděluje roční období v pěti elementech a jinu a jangu. Zima spadá pod velký jin, který je spjat s vodním elementem. A stejně jako příroda, která odpočívá v dlouhých nocích, i naše tělo potřebuje více času na relaxaci a spánek.
Organismus potřebuje v zimě zahřívat, to jistě není žádná novinka. Důležité sice je, abyste tělo chránili několika vrstvami před mrazem, ovšem podstatně důležitější je, abyste tělo zahřívaly i zevnitř. Vyřaďte z jídelníčku jídla, která ochlazují a zařaďte více potravin, která udrží vaše tělo v teple.
Co jíst v zimních dnech
Asi víte, že v zimě se vám mění chutě a z lehkého zeleninového salátu se snadno přeorientujete na horkou polévku. Pokud si držíte zdravý životní styl a za každých podmínek se snažíte mít jídelníček plný čerstvého ovoce, zeleniny a jogurtů, nedělejte to. Podle TČM byste v zimě měli jíst více teplého jídla (alespoň 2x – 3x denně) a stravu bohatou na bílkoviny, jako je maso, luštěniny a vajíčka. Nezapomínejte ani kořenit. Dopřejte si pikantnější pokrmy a sáhněte po kari, chilli, hřebíčku, nebo skořici. Zimní ráno nastartujte s teplou ovesnou kaší, doplněnou výrazným kořením.
Zapomeňte na citrón, který sice láká při nachlazení a nemoci, ale má opačný efekt, než kterého bychom chtěli docílit. Kyselost citrónu stahuje všechnu energii dovnitř, zatímco mi potřebujeme horko dostat ven.
TČM je filosofií, která má mnoho zajímavých a přínosných informací o tom, jak být zdravý a spokojený. Po přečtení článku musíte uznat, že tohle všechno vaše tělo vyžaduje vlastně samo, proto ho více poslouchejte a nemocí se nebudete muset bát.