Jaké víno je nejlepší? To, které vám chutná!
Co bychom si počali bez vína? Zlepšuje náladu, zahání stres. S sklenkou vychlazeného bílého na sklonku parného dne nám zkrátka je mnohem lépe. Nebo v zimě u kamen se skleničkou dobrého červeného. Pokud zůstanete u té jedné. Nadměrná konzumace alkoholu může skončit nežádoucím alkoholismem!
Na téma, jak víno pít a k čemu, byla napsána spousta knih. Tradiční je tvrzení, že bílé víno je vhodné párovat s bílými masy, tedy s kuřecím, rybami a plody moře, a červené víno s červenými, tedy s hovězím včetně steaků, zvěřinou, kachnou a husou. A k vepřovému, které ve výše zmíněných výčtech chybí, se pak hodí bílé i červené. Ideálně plné bílé víno a jemné červené víno. To ale neznamená, že když si k hovězímu dáte Sauvignon Blanc a ke kuřeti Pinot Noir, dopustíte se nějakého faux pas. Nedopustíte. Dejte si zkrátka víno, na které máte chuť!
Sekty a šumivá vína
Další kategorií jsou sekty a šumivá vína, která tak nějak automaticky patří k oslavám a létu. Narozeniny, výročí a příchod nového roku snad automaticky symbolizuje šampaňské. Nejedná se však o každé šumivé víno, s nímž se setkáte v regálech obchodů. Byť se jako šampaňské tváří. Pravé šampaňské pochází výhradně z francouzského regionu Champagne. Sice si za něj něco připlatíte, ale zase si na něm báječně pochutnáte.
Osvěžující burčák
Příchod podzimu hlásí burčák, To je částečně zkvašený hroznový mošt se zachováním cenných látek z přírodních hroznový moštů. V podstatě se jedná o takový lahodný, osvěžující a ne moc silný vinný nápoj. Bohužel si ho nemůžeme dopřávat během celého roku. Nedá se totiž moc dlouho skladovat. Na jeho vychutnání v podstatě máme období mezi 1. srpnem a 30. listopadem. A to je škoda. Já osobně bych vychlazený burčák ráda popíjela i v létě. Zase tu ale je důvod, proč se těšit na podzim. A k tomu přeci jen patří spíše lehká šumivá vína. Třeba Prosecco.