Řepa: červená síla do vaší kuchyně
Červenou řepu řadíme mezi velmi zdravé potraviny, kterou nabízí i tuzemští zemědělci. Tato plodina je plná vitamínů a minerálů. Skvěle se doplňuje jak s ovocem, tak zeleninou a pokrmů z ní lze vytvořit několikero. Proč používat řepu a jak jí upravovat? To vše se dozvíte v dnešním článku.
Červená řepa
Červená řepa je skvělým pomocníkem při poruchách krvetvorby a to díky svému vysokému obsahu železa. Mimo to v ní nalezneme širokou škálu vitamínů a minerálních látek, například vitamín B1, B2, B9, E, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen a mangan. Červená řepa dokáže tedy léčit a podporovat skoro celý organismus, nejvíce však vzhled vlasů, nehtů, pleti, kůže. Dále také podporuje tvorbu červených krvinek, funkci střev, tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje zrak a plodnost, detoxikuje a snižuje cholesterol v krvi.
Carpaccio z červené řepy
Na bezmasé carpaccio budete potřebovat:
- 2–3 červené řepy o velikosti tenisového míčku
- 100 ml olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce vinného octa
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 1 hrst vlašských ořechů
- 3 hrsti rukoly
- sůl a pepř
Postup:
Rukolu omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rozprostřeme po celém talíři. Poté nakrájíme na velmi tenké plátky červenou řepu. Tu poklademe do soustředných kruhů na rukolu. Kozí sýr buď nastrouháme, je-li moc měkký, rozdrobíme a posypeme jím řepu. Ořechy nasekáme a přidáme k sýru. Nakonec osolíme a opepříme, zakápneme olejem, medem a octem a můžeme podávat. K řepovému carpacciu se skvěle hodí čerstvě rozpečená bageta.
Červená řepa je nejen vitamínová bomba, ale se správných dochucením i skvěle chutná. Dopřejte si tento lehký salát.